Egerben a helyi fiatalok nagyot álmodtak, egy helyi művészeti és kreatív-inkubátorházat a város díjnyertes plázájának egyik kihasználatlan épületében. Csakhogy úgy tűnik, a helyi önkormányzat belecsap egy magáncég és egy egyesület által már szinte megállapodott kulturális fejlesztésbe. Emiatt pedig jelen állás szerint mégsem valósul meg Egerben a Dohánygyár Kreatív Kulturális Központ.

Az előzményeket, a sztorit a projekt mögé kerekített Agria Art Egyesület egyik vezetőjével, Törőcsik Gáborral göngyölítettük föl. Szerinte egy ilyen kisvárosban, mint Eger, ehhez hasonló projekteket egyszerűen muszáj támogatnia az önkormányzatnak is. Vagy legalábbis képtelenség akár minimális hatósági ellenszélben megvalósítani.

"Egy ilyen projektnél szerencsés esetben három szereplő van: a civil-, a privát és az önkormányzati-állami szektor. A Dohánygyárba olyan helyi művészek költöznének be, akiknek tényleg szükségük van erre a segítségre. A plázában adott egy alapinfrastruktúra. Négy-öt éve az Egrix, meg Szilágyi Rudolf Mazsaroff-díjas festőművész-művésztanár, meg más helyi művészek kitalálták, hogy az üresen álló egykori hármas iskolába csinálnak egy ugyanilyet, mint ami most a Dohánygyár lenne. Tárgyaltunk is az önkormányzattal, de a Habis László polgármester megállította az egészet. Ugyanakkor a városi szereplőknek, például Rázsi Botond alpolgármesternek az agyában megmaradt valami, hogy van egy ilyen kezdeményezés, egy ilyen felhajtóerő" - vázolja a helyzetet a Koncertblognak Törőcsik.

A 2008-ban az Agria Park a korábbi egri dohánygyár területén, annak épületeit, tereit, építészeti megoldásait plasztikusan és okosan kihasználva nyílt meg. Az épületegyüttes (merthogy arról van szó, egy egész háztömbben) egyik részét azonban azóta sem sikerült kiadnia az építő és üzemeltető Wing Zrt.-nek (korábban Wallis).

Itt lenne a Dohánygyár Kreatív Kulturális Központ

A pláza gondja és a helyi "kultúrfiatalok" hiányérezte aztán idén év elején, úgy tűnt, korántsem a végtelenben találkozik. Az Agria Park vezetése megkereste Rázsit, hogy ugyan keressen már nekik valami kultúrát az üresen álló épületbe, olyat, melynek üzemeltetőitől csak rezsiköltséget kérnének.

Ezen a ponton akár el is képedhetnénk, hogy a nem túl burjánzó, de nagynak és sokszereplősnek semmiképp se mondható egri kultúréletet a város egyik legfontosabb cége nem látja át - vagy nem akarja átlátni - annyira, hogy maga keressen kultúrát magának, hanem megkérdi állambácsit. De ne rugózzunk ezen sokat, legalább megkérdeztek valami viszonylag hozzáértőt.

Az ifjúsági és kultügyekért felelős alpolgármesternek pedig szerencsére volt annyi esze, hogy nem az ún. nemzeti irodalommal, Wass Alberttel és hasonlókkal haknizó Takaró Mihály irodalomtörténészt ajánlotta az Agria Park-osok figyelmébe (ellentétben a megyei és városi központi, Bródy Sándor Könyvtárral, ahol sok helyi döbbenetére rendszeres vendég Takaró). Hanem miután konzulált a kultúrfiatalokkal, az inkubátorházat gründolókra hívta föl az Agria Park figyelmét.

Ők pedig belelkesedtek, először is felélesztették a korábban bezárt Egrix mögötti Agria Art Egyesületet. Aztán kitalálták a stílszerű Dohánygyár Kreatív Kulturális Központ nevet, az Egerben élő finn dizájner, Ilkka segítségével vírusvideót készítettek, ugyanő logót tervezett, és addig mondta, hogy ne csak művészek és zenészek, hanem "kreatíviparosok" és dizájnerek is költözzenek be, hogy a többiek is elfogadták az ötletet. És minden nem is szép lassan, hanem meglehetős gyorsasággal kezdett összeállni.

A finn egri Ilkka dohánygyáras vírusvideója

Az egész közvetlen előzménye a nyár végétől ősz végéig, három hónapig működő Glo:b klub volt, melyet Rázsi brusztolt ki. "A Glo:b egy lebontásra váró épületben volt, melyet azóta már le is bontottak. Ez befogadóhelyként, klubként működött, tudtuk, hogy bezár, de azt is tudtuk, ez csírája lesz egy új kezdeményezésnek, melyet akkor még nem tudtunk pontosan megfogalmazni. A Glo:b ugyanakkor a koncertekről, színházról szólt. A Dohánygyár sokkal több, mint egy klub. Itt persze lenne egy klub is, próba- és műtermek, koncertterem, kávézó, plusz az egész felhajtóereje, emberek kommunikálhatnak oly módon egymással, amiből aztán teljesen új tartalmak születhetnének" - adja az ívet Törőcsik Gábor.

Az egyre magasabbra csapó érdeklődés és lelkesedés azonban hamar felháborodásba csapott át, mikor három hete informálisan megtudták, az önkormányzat lenyúlni készül az épületet saját céljaira. Egerben ugyanis épp nagyszabású belvárosi rehabilitáció zajlik, melynek része a Dobó téri városháza felújítása is. Mint Zentai László médiareferenstől megtudtuk, korábban négy lépcsőben szerették volna megvalósítani, de addig-addig szöszöltek az eljárásokkal és közbeszerzésekkel, hogy egyben kell lebonyolítani az egészet, ami maga után vonja, hogy az egész hivatalt is át kell költöztetni valahova a felújítás idejére.

Egerben ugyan számos önkormányzati épület áll üresen, ám az eddigi vizsgálatok szerint ezek többsége súlyos tízmilliós felújítás után válna alkalmassá arra, hogy a hivatal beköltözzön. Döntés még mindig nincs, sőt igazából az egész ügy mintha kezdene elaludni, ami nem meglepő az álmos-áporodott kisvárosban. Az önkormányzat és személyesen Habis László polgármester hozzáállása az ügyekhez is ezt a sunyi elaltatást predesztinálja - lásd az első osztályú focibajnokságból igencsak méltatlan körülmények között épp kieső Egri FC ügyét. Egy héttel azután, hogy kiszivárgott a hír, az önkormányzat megakadályozza a Dohánygyár-projektet, az Agria Art-osok még összehoztak egy Dobó téri demonstrációt, koncertekkel, szabadtéri próbákkal, műtermezéssel, kiállítással. Azóta viszont feltűnő a csönd, ami nyilván a Habis-féle sunyi altató taktikának kedvez.

Molinó a Dobó téri demonstráción

Persze megkérdeztük az Agria Parkot is, mondják el ők is a sztorit az ő szemszögükből. Szőke István igazgatónak küldtük el a kérdéseinket, melyekre konkrétan ugyan nem válaszolt, hanem egy általános, de végül is kifejezetten pozitív kicsengésű nyilatkozatot adott: "Az Agria Parkot üzemeltető vállalat - bár ez semmilyen értelemben nem kötelessége - önkéntes felelős társadalmi szerepvállalása okán szívügyének tekinti a segítségnyújtást az egri kulturális szervezetek elhelyezése ügyében. Amennyiben ez az Agria Park épületeiben nem valósítható meg, úgy lehetőségei szerint segíti e kulturális szervezetek máshol történő elhelyezését." Mondhatjuk, hogy mindez biztató, és igazából az is teljesen érthető, hogy ha jön egy rendes bérlő, akitől nem csak rezsiköltséget lehet kérni, akkor a pláza annak fogja kiadni az üresen álló épületét.

Egerben ez már a sokadik jele annak, hogy a város vezetése és lakóinak bizonyos köre (vagy típusa) nem akar modern, kortárs kultúrát és szórakozást a hevesi megyeszékhelyen. Először bezárt az Egrix, majd a korábbi legendás Más, majd Egal Klubot sikerült ellehetetleníteni. Aztán elüldözték a színházból a Jászai-díjas Barta Dóra jelentős tánctársulatát (ők épp most szerződtek Kecskeméttel, hamarosan ott csinálnak tánctagozatot). Később addig zaklatták a rendőrök a város egyetlen romkocsmáját, a Jaffát, hogy már senkinek sem volt kedve odamenni, így az is megszűnt. 2010-ben Eger volt a Magyar Dal Fővárosa, de az esti koncertet az agresszív belvárosi nyugdíjasok feljelentették, leállíttatták (Ráadásul épp az a Nemjuci játszott ekkor, mely a következő évben ezek után még hajlandó volt visszatérni a városba koncertezni - ekkor meg ellopták a névadó énekesnő Németh Juci teljes fülmonitorszettjét, illetve gitárokat is.)

És akkor most ez a Dohánygyár-ügy - nem tűnik paranoiának azt gondolni, hogy Egerben egyszerűen nem kívánatos a kortárs művészeti ifjúsági kultúra és a hozzá kapcsolódó szórakozások. A barokkos "ékszerdoboz-városhoz" valóban jobban illik a pénzes nyugdíjasok ideutaztatása, mint a nyugatos-fiatalos modern művészeti fesztivál- és kulturális turizmus. Jobb helyeken persze ezt kinyilvánítják, erre építenek tudatosan évtizedes turisztikai stratégiát, nem sunnyognak, mint Egerben.

Zubor Tamás


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra