A Magyar Dal Napja programözönében a legkülönlegesebbnek idén kétségkívül az Ajtósi Dürer soron kibontakozó összművészeti Blokk Alkotóközpont programja mutatkozik. A leginkább Keleti Blokk-ként ismert kulturális manukfaktúra egész napos dj-programmal, beszélgetésekkel, bemutatókkal, zenés városon át biciklizéssel, alterkoncertekkel és gyerekprogramokkal vág rendet a fővárosi Dal napi kavalkádban.

Blokk-szülinap

Blokk nem most először szervezett rá extrákat Magyar Dal Napjára. A nonstop összművészeti alkotóközpont,a Blokk számos zenekar, képzőművész, alkotóközösség alfája és omegája, és vannak itt hangstúdió, független rádiók. A Magyar Dal Napján talán épp ezek lesznek főszerepben, amennyiben megnyitják ajtajaikat, hogy a közönség benézhessen mögéjük.

A szokásos nyitott zenekari próbákon túl idén száímthatunk gyerekprogramokra, akusztikus zenei játékokra, közösségi festésre, workshopokra, zenés pszichocsoportra, fényfestésre, interaktív zenei térre, fotókiállításra, stúdióbeszélgetésre, illetve dj-kre és zenekarokra. A programot nem mi, hanem a Blokk két netrrádiója, a a Muzsikus és a Motoroshang közvetíti, de hallható lesz a Rádió Q-n is, a 99.5-ös frekvencián.

A koncertek délután fél ötkor kezdődnek, a Minden Csak Átmenet nevű formáció mutatványával, és a szintén jó nevű Központi Hatalommal fejeződnek éjjel kettő körül. Este kilenckor lép színpadra a Hangmás, leginkább az októberben megjelenő új lemezével. Háromnegyed tíz előtt öt perccel a Mary Popkids "fedi föl műhelytitkait" (ahogy a szervezők fogalmaznak), jelentsen ez bármit. Tízkor aztán már jön is Ujj Zsuzsi, hogy régi számait fölelevenítse Darvas Kristóffal.

Az Éjjel-nappali nevű helyszínen játszanak a dj-k, vj Vandelina vizuáljával kísérve, már négytől; a kezdés a minap, csütörtök este a Kolorból általunk is közvetített Soulclap Budapest live-os, workshopos produkciója lesz. Kilenc és tíz között a Zagar dj-jeként, szkreccsereként stb. és szólómunkássáról is ismert dj Bootsie lemezez, akit tizenegyig Anorganik követ. Éjfél és egy között aztán a kísérletező Tigrics nyomja, a zárás szintén úgy kettőig pedig In:Formé.

Menyhárt Jenő a Zöld Pardon színpadán augusztus közepén

A Kék Madár Stúdióban mindeközben, pontosabban este hatkor, hétkor, kilenckor és tizenegykor a zenekari stúdiózásba lehet betekinteni. És - hogy a stúdióknál maradjunk - stúdióbeszélgetés is lesz az Európa Kiadó új lemezéről a frontember Menyhárt Jenővel és Borosi Gáborral, a helyszínt adó Metropol Stúdió vezetőjével; a beszélgetést Szarka Károly zenei újságíró irányítja.

A szintén kiemelendő gyerekprogramok is négykor indulnak, a Mű-Hely jóvoltából. Akusztikus zenei játékokba kapcsolódhatunk be, zenélhetünk, táncolhatunk is együtt, és még bábelőadások is lesznek.

Ez mind nagyon jó, de amúgy a legtutibb egyértelműen a Tekerj a magyar dal hangjával! programpont lesz. A már délután kettőkor, a Fővám téren, a vásárcsarnok bejáratánál gyülekező biciklisek a Ghetto Blaster csapata kíséri a Blokkba.

Közben megállnak fél háromkor az Erzsébet téren a szökőkútnál, háromkor a Kazinczy utcai Szimpla-kertben, húsz perccel később az oktogoni Burger King előtt, újabb húsz perc elteltével a Hősök terén, a Műcsarnoknál, négy előtt tíz perccel a városligeti Kertemben, hogy a négyes kezdésre már a Blokkba érjenek. A vonulás jó hangosnak ígérkezik, ugyanis a Ghetto Blaster-esek a hátukon hordozzák majd a mobilhangrendszert.

Ennél részletesebb program és további információk a Facebook-eseményen.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!