A nyolcéves Ninjabreakz még az áprilisi Stanton Warriors-buli előtt ismét egy Breakspoll-nyertest, a jelenleg a legjobb breaket jegyző, A.Skillzt hozza el szombaton az A38 állóhajóra. Nem más invitál minket egy funktasztikus buliba, mint a giltchhop koronázatlan királya, akit sikerült is elérnünk egy interjúra: elmondjta, hogy ismerte meg Krafty Kuts mestert, milyen együtt dolgozni Nick Thayerrel, miért jobb Seratóval keverni, mint bakelittel, és mi történik, ha bepálinkázik. Ingyenjegyek pedig szokásosan az interjú után, a nyertesekkel.

 

Nagyon jól muzsikál a Beatporton az új számod, a Get Got, amit Nick Tayerrel közösen készítettél, három hete első a glitchhop-listán. Hogy készült?
- Egy sample-t sem vettünk elő hozzá. A riffet zongorán írtuk meg, és elkezdtünk hozzáadogatni a különböző hangszereket, amíg nem szólt igazán jól. Azt szerettük volna, ha az eleje igazán funkyn szól, később pedig legyen benne egy jó drop, hogy a klubokban is jól működjön. Moderáltan tartottuk a basszust egy jó kis 808-as boommal, és eljátszadoztunk még a szintikkel egy kicsit, hogy igazán ütős legyen az összkép.

Már többször dolgoztál együtt Nickkel. Élőben kollaboráltok, vagy ma már minden online?
- Egy kicsit mind a kettő. Amikor Nick az Egyesült Királyságban turnézik, mindig meghívom magamhoz pár napra, és ő is így tesz, amikor én járok Ausztráliában. Ilyenkor mindig írunk pár számot közösen, majd elvisszük a fellépéseinkre tesztelni őket. Aztán Skype-on megbeszéljük a tapasztalatokat. Néha az én gépemen van a szám nagy része, néha az övén, attól függ, kinél kezdtük el írni. Nick nagyszerű a keverésben, így többnyire meggyőzöm, hogy végső simításokat ő végezze el.

Másik országos cimborád, Krafty Kuts. Hogy ismerkedtetek meg?
- Annak idején lemezboltja volt Brightonban, én meg oda jártam lemezekért. Egy nap odaadtam neki az egyik számomat, a Tricka Technologyt, hogy hallgasson bele. Ez volt egyébként az első próbálkozásom a zeneszerzés terén. Annyira bejött neki, hogy szeretett volna egy dubplate-et készíttetni belőle, hogy bulikon is lejátszhassa. Ezután nem sokkal később már együtt dolgoztunk a közös albumunkon, melynek címe szintén Tricka Technology lett. És így tizennégy évvel később még mindig együtt zenélünk!

A karriered kezdetén csak bakelitről kevertél, majd átnyergeltél a cdj-re, nemrég pedig Seratóra váltottál. Hogy változott a keverési stílusod ezzel a váltással? Nem hiányoznak a saját magadnak készített dubplate-ek?
- Mindig is imádtam a bakelitet, és igen, sok dubplate-et használtam a fellépéseim során, de ez egyre drágább lett, és nem is nagyon lehetett szkeccselni velük, mert nagyon nehezek, és hamar elhasználódnak. Amikor a cdj-k kijöttek, nem nagyon akartam használni őket, de nélkülük nem tudtam volna a saját editjeimet játszani, így végül beadtam a derekam. Nem volt tökéletes, de logikus volt, és amikor a Serato kihozta a Scratchlive keverőjét, rögtön rácuppantam, és azóta vissza se nézek. Simán tudok úgy szkreccselni, mintha bakelitet pörgetnék, plusz nálam van az összes lemezem, így aztán ha úgy gondolom, bármikor bármelyik lemezem berakhatom egy buliban, nem beszélve a rengeteg digitális extráról. Még mindig veszek hétincses funkokat, de cipelni a sok tizenkét incsessel megpakolt lemeztáskát, már nem hiányzik.

Momentán ez a világ break-száma

Sok saját készítésű bootleget játszol a szettjeidben. Tervezed kiadni ezeket a jövőben?
- Némelyiket, de a legtöbbet nem. Szeretnék megtartani belőlük sokat, amiket csak a szettjeimben hallhattok majd. Néhányuk pedig egyszerű mashup, ami nem érdemli meg, hogy nevem alatt jelenjen meg. De van pár trükköm a tarsolyomban, ezért érdemes lesz figyelni a Soundcloud-fiókomat.

2012-ben és 2013-ban a legjobb dj díját söpörted be a Breakspollon, idén pedig a legjobb számét. Milyen volt idén headlinernek lenni?
- Én nem hinném, hogy létezne headliner a Breakspollon. Egyik előadó sincs a másik fölé helyezve. Mi mind barátok vagyunk, és segítjük egymást, ahol csak tudjuk. Amikor még csak rajongó voltam, mindig izgultam, ki nyer éppen, ezért részese lenni nagy megtiszteltetés. Nagyon jól éreztem magam szombaton, és megkapni a díjat a Dead Ringerért, amit Kymberley Kennedyvel közösen vettünk föl, egyszerűen szuper volt. Köszönöm mindenkinek, akik Magyarországon rám szavaztak!

Mik a terveid erre az évre? Új kiadványok, esetleg újra dobolni fogsz valahol?
- Hamarosan kijön egy új számom, Turn It Up címmel, amit Ad-adpttelWilkinson mc-jével közösen rögzítettünk, és lesznek más megjelenéseim is a közeljövőben. Kraftyval Dubajban vagyunk rezidensek és hamarosan kezdődik a kanadai turném is. Nyáron pedig a fesztiválokon fogok ügyködni. És hamarosan el kell gondolkodnom, hogy fogom beépíteni a dobolást a fellépéseimbe.

Már sokszor megfordultál Magyarországon. Milyenek a tapasztalataid?
- Mindig nagyon jól éreztem magam, az A38 nagyszerű helyszín, a közönség mindig együtt él a zenémmel, és ez engem is feltölt a fellépések alatt. Alig várom, hogy visszatérjek. Az egyetlen baj az, hogy mindenki pálinkával itat, így az este végére mindig a padlón találom magam...

A buli

A.Skillz nevét egyébként a suliban kapta, méghozzá a futballpályán, bár ő maga sem érti, miért, hiszen botlábú volt, és amikor nevet kellett választania, ő az Adam Skillzre szavazott, de a promóter csak annyit írt föl, hogy A.Skillz. Krafty Kuts felfedezettje a funk elkötelezett híve, a számaiban és a szettjeiben rendszeresen jelen van a hatvanas-hetvenes évek életérzése és zenéje. Dj-tudása messze a legjobbak közt van számon tartva, amiről a interjúban is megemlített bootlegek, mashupok és egyéb editek is gondoskodnak. A szettjei nagyon jól példázzák, miért is a funk az atyja a hiphopnak, a breaknek és szinte minden tört ütemnek. A buli be- és levezetéséről a Ninjabreakz rezidensei, Krueger kapitány mellett Zera és Adam Dolph fog gondoskodni. A jegyek elővétben és a helyszínen is kétezer-ötszáz forintos áron vásárolhatóak, de te ingyen jöhetsz, ha válaszolsz a következő kérdésre!

Jegyet nyertek

Mit gyűjt Marten Horger édesapja? (Segítség a válaszhoz korábbi interjús ajánlónkban, a helyes válasz: söröskorsókat.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk március 14-én, szombaton délután egyig A.Skillz tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a szombat esti Ninjabreakz: A.Skillz partyra, az A38-ra: Csire Sándort és Maklári-Klekner Mariannt. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj, és hogy részt vehess a belépő-nyereményjátékainkon!