Mi a különbség a hatvanas évekből ismert virággyerekek és a kilencvenes évek óta psy-fesztiválokra járó partyközönség között azon túl, hogy más zenei világért rajonganak? Az internet.  Ezt ismerték föl a szcénában legendásnak számító ozorai fesztivál szervezői, amikor útjára indították a 365 napon át napi huszonnégy órában elérhető rádióállomásukat a radiOzorát két hónappal ezelőtt. Ozora-cikksorozat, első rész.


A fesztiválról fesztiválra, kontinensről kontinensre vándorló goás törzsközönség egész évben tartja a kapcsolatot egymással, elsősorban az internet segítségével. Sokan közülük valamilyen szinten érintettek is ebben az üzletben, kiadótulajdonosok, zenészek, dekósok, partyszervezők, árusok, vagy ezek rokonai, barátai, vagy persze egyszerűen hc-rajongók, de a zene szeretete mindenképp összeköti őket olyankor is, amikor épp semmilyen fesztivál nem elérhető. Van közös témájuk, van közös nevező.

Rendszeresen visszajárnak a fesztiválokról szóló fórumokba, a fesztiválok internetes oldalaira, zenéket osztanak meg, zenékről beszélnek, zenéket ajánlanak és keresnek és készülnek a következő találkozásra. Meg persze megosztják a többiekkel az olyan fesztiválélményeiket, melyekben a másik nem tudott részt venni. És hát mit lehetne mást megosztani egy zenei fesztiválról, mint hogy mit hallottunk. Közösség ez akkor is, amikor nem együtt táncolnak, buliznak, utaznak.

A nyilvánvaló dolgok általában sokáig nem jutnak senkinek az eszébe, mivel nyilvánvalóak. Az is marhára nyilvánvaló, ha adott egy működő közösség, adott egy eszköz, egy közeg, ami minden közösségi tag számára elérhető, és véletlenül több mint tíz éve a világ egyik leghíresebb psy-fesztiváljának vagyunk a szervezői, akkor indítsunk egy rádiót. Sokat nem kell gondolkodni azon, hogy ez miért is jó mindenkinek, de ha mégis ilyen bohóságra vetemedünk, több réteg sejlik itt föl, mint egy paleontológiai kutatás során.

Hajoljon magunk felé a kezünk először, mint rendesen: fesztiválszervezőként nonstop rádióadást fenntartani nem egy nagy kihívás. Vannak zenéid, ismered azokat, akiknek még több van, és még bármennyi lehet. El tudod érni a közönséged egész évben. Ez nagy előrelépés az évi egy hét után, és csak net kell hozzá. Promólehetőséget tudsz felkínálni a jövő évben is a meghívásodra vágyakozó előadóknak, akik cserébe exkluzív anyagokat fognak számodra gyártani, amit csak a te rádióműsorodban lehet majd hallani.

Ettől persze begerjed a működő, aktív közösség és válaszként a te rádióadódat fogja hallgatni, megosztani. Megcsináltad: egész évben tartó fesztiválod van egy nagy, nemzetközi közönséggel, akik hálájuk jeléül, miután egész évben távolról megadtad nekik, amire vágynak, abban az egy hétben, amikor számítasz rájuk, meg fogják neked adni, amire te vágysz: részt vesznek.

És hogy mennyire nem túlzás a marketingesek vágyálmáról beszélni, mi sem bizonyítja jobban, mint a rádió két hónapos „történelme”. Indulása után komoly nevek jelentkeztek, hogy állandó műsort szeretnének készíteni maguktól, fizetés nélkül, csak azért, mert jó érzés a világ száz különböző országában a net előtt ülő fanoknak netes fesztivált csinálni. Jó, persze, meg jelen lenni, nyomni a saját készülő zenéimet, közönséget tesztelni.

Állandó műsora van Eat Staticnak, jelentkezett már műsorral Banco de Gaia, Flowjob, Fungus Funk, Peaking Goddess Collective. És persze könnyen meg lehet ismertetni a magyar kiválóságok zenéit a nagyvilággal, a helyett, hogy nem működő kiadók nem működő promócióira költenék a pénzünket. Így a magyarok közül műsorral jelentkezett már vagy jelentkezni fog Para Halu, Kalumet, Tsubi, Clairvo.
 

Akiknek ezek a nevek nem mondanak túl sokat: ez olyan, mintha egész évben élőben játszana neked Hendrix, Joplin, Santana, a Grateful Dead, a The Who vagy Joe Cocker a világ bármelyik pontján is legyél. Nem, nem olyan, mint amikor berakod a lemezüket és ugyanazt meghallgatod sokadszorra is, hanem mintha ezek kiugranának a fiókból és a szobádban hangoskodnának.

Úgy reklámmentes és nonprofit ez a rádió, hogy a legkomolyabb reklámértéket hordozza magában a tartalomban. Ja, és persze rögtön két csatornás. Vérmérséklettől függően mehet a tánczene vagy a lassabb, ambientet, chillt, psy-rockot és egyéb határzenéket felvonultató csatorna.  És aki mobilról akarja hallgatni, az külön gyorsabb streamet kap. Nincs még egy ilyen psy-rádió a világon. Ez is az országimázs része szerencsére. A közösség tagjai hálásak ezért, és viszik a hírét annak, hogy, szól a radiOzora.


Korábbi Ozora-cikkeink:
Ozora-ügy: csak semmi pánik!
Ozora-balhé: üzlet vagy spirit?
Ozora-flashback

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!