David Helfgott ausztrál zongoraművész ikonikus életét mindenki megismerhette a róla készült Ragyogj! című filmből - most, november tizedikén kedden este, közel húsz évvel a kultikus film magyarországi bemutatója után végre itthon is meghallgathatjuk élőben a művészt.

Ma már örömzenész

A 1996-os Ragyogj! (nálunk 1997-ben mutatták be, és nem kevesebb, mint hét Oscar-díj-jelölést kapott, íme, teljes egészében a Videán) a kamasz- és ifjúkori lázadás meggyőző és hiteles története, mely egyben David Helfgott életének szintén hiteles adaptációja. Helfgott Melbourne-ben született, és már kisgyermekkorában kiderült zenei (meg egyébként sakk- és matematikai) tehetsége, és zongoristának kezdett tanulni. Felveszik a londoni Royal College of Music zongoratanszékere, ahol a híres professzor, Cecil Parkes kezd foglalkozni vele. Illetve legelső felfedezőjének a magyar származású Bálint Alice számít, aminek később, például pszichiátriai problémái idején is komoly szerepe lesz, amennyiben Bálint Alice gondoskodott a kezeléséről, illetve hogy ez idő alatt se felejtsen el zongorázni.

Parkes hamar rájön, hogy a fiatal David nemcsak hogy kiemelkedően tehetséges, hanem minden a hangszer igazi zsenije, és így mindenképp világhíres művészt akar faragni belőle. Az indulás nagy varázsa akkor törik meg, mikor kiderül, David nem bírja feldolgozni családja elvesztését, miután Londonba költözött. Emiatt aztán élete legfontosabb koncertje, melyen amúgy zajos sikert arat, ideg-összeroppanással végződik, és hazatér Ausztráliába.

Következő évtizede elmegyógyintézetekben telik, aztán mint a mesékben, egyszercsak csoda történik: 1984-ben hirtelen visszatér, döbbenetes sikereket aratva. Ezután pedig folyamatosan, tehát immár harminc éve nagyjából folyamatosan járja a világot, mindenhol fantasztikus sikert aratva.

Helfgott Lisztet játszik

Az utóbbi években azonban már visszavett a tempóból, elég ritkán koncertezik, ezért is különleges alkalom a mostani budapesti fellépés. Ennek első felében tényleges szólóműsort ad, ami kifejezetten párját ritkítja; ráadásul Beethoven Sonata Opus 13 Pathetique-je lesz műsoron. A második részben a Hungarian Studio Orchestrával Csajkovszkij Piano Concerto 1-ét adja elő.

A Hungarian Studio Orchestra (HSO) tagjai iskolás koruk óta, vagyis mintegy másfél évtizede zenélnek együtt mindenféle zenei produkcióban. Leginkább stúdiófelvételekre szakosodtak - dolgoztak együtt például mint Ennio Morriconéval is. David Helfgott-tal közös fellépésük is eddigi munkásságuk egyik csúcsa.

A csütörtök esti koncert szervezője az Art Anzix Színház Társadalmi, Kulturális és Művészeti Egyesület, és a Papp László Budapest Sportarénában az arénás koncerteknél megszokottnál kicsit korábban, fél nyolckor elkezdődik. Jegyek kilenc- és huszonötezer forint értékben kaphatók - kivéve két velünk játszó szerencsésnek:

Jegyet nyertek

Melyik stílus francia zenei hullám úttörője St Germain, az Art Anzix Helfgott előtt egy héttel vendégül látott sztárja? (Segítség ajánlónkban, a helyes válasz French Touch.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Helfgott tárggyal november 10-én, délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Horvát Amarillát és Kocsis Pétert, akik ingyen mehetnek a kedd esti David Helfgott-koncertre, az Arénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!