A kreativitás kiéléséhez és mondjuk a siklóernyőzéshez elsősorban tér kell. Utóbbi tevékenység egyelőre nem szerepel az Ozora Fesztivál programjában, de az biztos, hogy a kreativitás kiéléséhez olyan különböző tereket hoznak létre a szervezők évről évre, ami több szempontból egyedülálló. És még csak művésznek sem kell lenned ahhoz, hogy valami olyat készíts némi segítséggel, amit az előtt soha. Ozora-cikksorozat a Koncertblogon 2015-ben is - harmadik rész (az első a fesztivál gasztrójáról, a második pedig a fúziós és különleges zenei előadókról és csapatokról szól).

OZORA FESZTIVÁL PSY GOA TRANCE BULI KONCERT PARTY ARTIBARN ART ART OF UPCYCLING ART OF TRADITION ART OF DESIGN ART OF GAMES ART OF DIGITAL DIGITAL RE-TEXTIL TRADITION KÉZMŰVES HAGYOMÁNY NEMEZ AGYAG AGYAGOZÁS ÜVEGFÚVÁS KERÁMIA RECYCLING KOSÁRFONÁS FAFARAGÁS DÍSZÍTŐMŰVÉSZET JÁTÉK WORKSHOP
Artibarn - a kreativitás temploma


Ha nem éppen a zenében vagy a táncban szeretnéd kiélni a kreatív energiáidat Ozorán, bőséggel találsz magadnak olyan tereket, műhelyeket, ahol szabadon alkothatsz, megismerhetsz technikákat, anyagokat, és egy olyan közösség részese lehetsz, ami normális esetben maximum elszigetelt módon létezik.

Távolabbról szemlélve érdemes tudni, hogy a számtalan más mozgásos és zenei workshop mellett manuális workshopok a fesztivál ideje alatt minden nap délelőtt tíz és este tíz között üzemelnek az Artibarn területén. Itt minden műhelynek saját workshopvezetője van önkéntes alapon, aki abban segít, hogy megvalósítsd elképzelésedet, vagy éppen kipróbálj valami egészen új dolgot. Biztosítják a felhasznált anyagokat, szerszámokat és egyéb eszközöket is. Van, akitől kérdezhetsz, van, akinek megmutathatod, és van, akivel megoszthatod.

Az sem utolsó szempont, hogy az egész teljesen ingyenes minden fesztivállátogató számára. Sem az anyagokért, sem a szerszámok használatáért nem kell fizetni. Képzeletbeli siklóernyőnkkel szálljunk is le egyből az Artibarn névre hallgató műhelyháznál, és vessük bele magunkat az öt tematikus terület valamelyikébe.

OZORA FESZTIVÁL PSY GOA TRANCE BULI KONCERT PARTY ARTIBARN ART ART OF UPCYCLING ART OF TRADITION ART OF DESIGN ART OF GAMES ART OF DIGITAL DIGITAL RE-TEXTIL TRADITION KÉZMŰVES HAGYOMÁNY NEMEZ AGYAG AGYAGOZÁS ÜVEGFÚVÁS KERÁMIA RECYCLING KOSÁRFONÁS FAFARAGÁS DÍSZÍTŐMŰVÉSZET JÁTÉK WORKSHOP
Pimpelnek


Art of upcycling – az újrahasznosítás művészete

Kezdjük egy manapság divatos, és valójában mindenki számára tényleg hasznos műhellyel. Aki ide vetődik, nemcsak a természet, de saját maga számára is hasznos dolgok készítésével töltheti hirtelen felszabadult szabadidejét. Ebben a workshopban például az előző évről a fesztiválozók által hátrahagyott sátrakból, ponyvákból, matracokból, vagy az előző nap összegyűjtött hulladékból, tulajdonképp minden, már értéktelennek tűnő tárgyból készíthetünk hasznos dolgokat. Születnek itt hamutartók sörös dobozból, övtáskák sátorból, ékszerek kábelekből és hangszerek műanyagflakonból, amit egy máshol megtartott zenei workshopokon akár ki is lehet próbálni. De ide lehet hozni a szétment cipzárú övtáskánkat is megjavítani, ha úgy alakul. A Re-textil szekcióban pedig az elszántabb résztvevők a prímán működő ruháikat, táskáikat, öveiket, szütyőiket is föl tudják pimpelni, hogy maradandó formában vigyék haza a fesztivál emlékét.

Art of tradition – a hagyományok megismerése

Itt találjuk a hagyományosabb értelemben vett kézművestechnikákat és -anyagokat. Kipróbálhatjuk magunkat batikolásban, gyapjúnemezelésben, van üvegfújó-, kosárfonó- és fafaragóműhely is. A kovácsműhelynek és az agyaggal való foglalatoskodásnak éjszakai vonatkozása is van: ez éjjel üzemel leginkább, lévén akkor látványos a tűz és vas egymásba olvadása, de aki például dorombot szeretne kovácsolni magának, az ettől sem retten vissza.  A nappali kerámiás foglalkozáson összehozott edénykék, bögrék, tálak, ékszerek kiégetése pedig igazi közösségi élmény: két éjszakára egy kültéri kemencébe kerülnek a művek, amit a közösség tagjai egy gyakorlott mester felügyelete mellett egész éjjel táplálnak, méghozzá nem is ész nélkül. Állandó, ezer fokig is felhevülő hőmérsékletet kell biztosítani a kemencében, majd reggel ki is lehet venni az elkészült tárgyakat a kemencéből és szembesülni alkotásunkkal.


Art of design – a díszítőművészet kiélése

A világ minden tájáról érkező kultúrák találkozásánál a legkülönfélébb anyagokból és technikákkal lehet előállítani alapvetően díszítésre szolgáló tárgyakat, emlékeket. Kavicsfestés, ékszerkészítés, amulett- és talizmánkészítés, testfestés, hennafestés (más néven mehndi) és tényleg bármi belefér ebben a szakkörbe, ami életünket, magunkat és másokat szebbé, érdekesebbé varázsol.

Art of game – játékot játékból

Az esetleges nyelvi kommunikációs gátak áthidalásának kiváló terepe. A régi, egészen egyszerű – pár kavicsból vagy papírdarabból álló – játékok elkészítése, majd használata teremti meg az alapot az általában kiváló hangulatú workshophoz. Játszani mindenki szeret, főleg, ha egyszerű szabályokból álló, közérthető játékról van szó. Izgalmas, ahogy a régi dél-amerikai vagy ázsiai játékok keverednek a karikahajtástól a patkódobálásig mindenféle általunk is ismert mókával.  De vannak, akik komplett táblás társasjáték fejlesztésébe kezdenek, melynek szabályrendszerét a játék készítésében résztvevőkkel közösen alakítják ki. Gyerekes fesztiválozóknak melegen ajánlott!

OZORA FESZTIVÁL PSY GOA TRANCE BULI KONCERT PARTY ARTIBARN ART ART OF UPCYCLING ART OF TRADITION ART OF DESIGN ART OF GAMES ART OF DIGITAL DIGITAL RE-TEXTIL TRADITION KÉZMŰVES HAGYOMÁNY NEMEZ AGYAG AGYAGOZÁS ÜVEGFÚVÁS KERÁMIA RECYCLING KOSÁRFONÁS FAFARAGÁS DÍSZÍTŐMŰVÉSZET JÁTÉK WORKSHOP
Fényfestés


Art of digital – játék az áramkörökkel

Igazi kortárs kezdeményezés. Itt bizony fura dolgokkal találkozhatunk: régi számítógép-alkatrészek, haszontalan izgerentyű-bizgerentyűk, háztartási gépek, bármi, aminek valami kis köze van az elektromos áramhoz, az itt mind összegyűlik, és a legvadabb formákban ölt újra testet. Markáns része a szakkörnek a kütyükből elővarázsolt zajkeltés vagy a fényfestés. Ez utóbbinak szintén van éjszakai vonatkozása. A résztvevők első körben apró diákra festenek képeket, melyeket aztán éjjel kivetítenek, életre keltve a mesét. Igazi interaktív hackerkedés ez a javából, azoknak tudjuk ajánlani, akik zászlajukra tűzték: ha áram van, minden van.

Ha ezek után bárki úgy érzi, hogy még mindig nem elég, az elmehet az évek óta alakuló agyagfalhoz, amibe mindenki bátran belefaraghatja tehetségét. Ez a fal valójában egy "élő szobor", egy szabály van csupán: más alkotását tiszteljük, és nem romboljuk össze annak érdekében, hogy a miénknek helye legyen. Vagy elmehetünk az Artibarntól külön felépített homokfestő-állomásra. Itt üvegalapok vannak megvilágítva alulról, és az üveglapokra szórt homokból lehet képeket alkotni. De van olyan hely is, ahova csak le van dobva pár köbméter homok, és a homokszobrászat strandokról jól ismert műfaját lehet gyakorolni, ugyancsak tisztelve társaink hátrahagyott műveit. A kreativitás tehát a levegőben van, szippantsunk belőle egy nagyot kedvünkre, és tegyük egy kicsit másképp is maradandóvá a fesztiválélményünket.

Greksa László

Idei Ozora-cikksorozat:

Ne csak igyál, egyél is - Ozora-gasztró

Fúziós energiák - a Pink Floyd producere is fellép az idei Ozora Fesztiválon

Tavalyi Ozora-cikksorozatunk:

A fejünk a hajunk alól - Ozora Festival 2014 - riport

Mi szemnek-fülnek ingere - fesztiválajánló

Törzsi törzsközönség - Ozora a világ körül

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!