A széles látókörű Horváth Charlie mondta egyszer, hogy nem szereti a kutyult-mutyult zenéket, üzenve egy jó destruktívat a sémákba beleunó, elektronikával bátran játszó, és kettő vagy több stílus fúziójával próbálkozó muzsikusoknak. Mi az Ozora Fesztivál szervezőivel együtt viszont úgy gondoljuk, alig van izgalmasabb a jó fúziós zenéknél. A Nagyszínpad órarendje bő egyhete nyilvános, írásunkkal szinte egyidőben pedig a Chill-színpad időbeosztása is nyilvánosságra került, de a Dragon Nestből és a Pumpuiból a posztunkban ajánlott produkciók pontos időpontjait nálunk láthatjátok először, épp ebben a posztban. Psyhall-reggae, Ott egyszerre két helyszínen, az Eat Static kutyái, a Pink Floyd producere, az állati nyomozó, a Freak Fusion Caberet, Korai Örömök és Mango fakanállal és máshogy egyaránt az ozorai programban. Ozora-cikksorozat a Koncertblogon 2015-ben is - második rész (első rész: Ozora-gasztró).

Novelty Engine: Dancehall-reggae a psy-ba?
 
Alig várható érdekesebb produkció az egész idei fesztiválszezon alatt, mint a dádpusztai nagyszínpadon feltűnő Novelty Engine-é. A psy-producerként ismert Ajja fejéből pattant ki egy szupergrupp ötlete, mely patentul ötvözi a psy-t, a funkot és a dancehall-raggae-t, egy új stílusban, ez lenne a psyhall-reggae. A Novelty Engine nevet szintén Peaks Records embere találta ki, talán a hasonló című trackje alapján. Ajja maga is gitározik és programoz a projektben. Kísérletéhez először vett két jó kapust, azaz két őszülő rasztát. Cedric Mytont (a hetvenes évekbeli jamaicai reggae-banda, The Congos frontemberét) és az annyira nem is őszülő zeneszerzőt, Rzee Jacksont. Majd bevett még a brigádba egy, a psy-szcéna különböző ágain-bogain csücsülő zenészt, a Magyarországon nemcsak fergeteges ozorai fellépéseket, de egy A38-as és legutóbb egy teslás koncertet is maga mögött tudó Ottot. Hozzájuk csatlakozik még Steve Hillage gitáros, Miquette Giraudy billentyűs a System 7 nevű 1979 óta működő ambientdance-bandából (az S7 szintén helyet kap a Nagyszínpad programjában), rajtuk kívül a perkás Dymons és a basszer Vastur egészíti teljessé a Novelty Engine-t.

Novelty Engine – „sosemvoltmégnaplemente-koncert”: Nagyszínpad, augusztus 7., péntek este fél 8

System 7 - Nagyszínpad, augusztus 6., csütörtök, délután 4

 
 

Ott: itt is, ott is
 
A Magyarországon sikítós hangulatot teremtő, általában lágyabb húrokat psy-oló Ott persze nemcsak a Novelty Engine-ben tűnik föl, ha már eljön Dádpusztára, de saját finoman csapatós liveactjét is betolja újra a Chillbe. Sőt a Dragon Nest színpadán egy teljes zenekarral, a The All Seeing I-jal mutatkozik egy kiadós koncert erejéig. A The All Seeing I zenéjében egyébként, dubos nyennyegés csakúgy visszaköszön, mint ahogy  triphopos és szállós pszichedelikus elemek is segítik a banda igencsak dús hangzását. Fölösleges szócséplés helyett egy teljes koncertet kaptok tőlük a Youtube-ról.
 
Ott liveact - Chill-színpad, augusztus 9., vasárnap, este 8

Ott & The All Seeing I - Dragon Nest, augusztus 9., szombat-vasárnap éjfél


 

Az Eat Static kutyái

Az Eat Static 1989 óta működő elektronikus zenei brand. Eredetileg Merv Pepler producer és a tavalyi fesztivált megnyitó Ozric Tentacles dobos-billentyűse, Joei Hinton duójaként működött az évtizedek alatt az elektronikus zene spektrumán átszáguldó duó. Végül a pszichedelikus trance-nél kötöttek ki, de mindig bátran használtak törtütemeket, technót és egyéb elektronikus elemeket zenéjükben. Hinton 2008-ra unta el a sok utazást és szállt ki a projektből, azóta Pepler egymaga jelenti az angliai Sommersetből származó Eat Staticot. Ozorára mégsem egyedül jön a tag, hanem új formációban egyesülve játszik az 1994 óta működő Martian Arts projekt emberével, Nectarios Meidanisszal, akit Disco Hooliganként is ismerhet a művelt közönség. Érdekes fúziónak tűnik a Strotonium Dogs is.

Strontonium Dogs (Eat Static feat Martian Arts): Dragon Nest, augusztus 8., szombat éjjel fél 1


 

Változatos zenék a Pink Floyd producerétől

Nemcsak karibi ritmusok forgatják föl a psy-t a fesztiválon, a Dragon Nest helyszínt például kelta hatásokkal játszva nyitja meg Youth, azaz Martin Glover, augusztus harmadikán. A színpadnyitó liveact a Celtic & Vedic fantázianevet kapta és Ozora-kötődésű magyar zenészek működnek közre benne. Emberünk azonban a fesztinyitó alakításon túl is jócskán feltűnik a különböző színpadokon. Ugyanúgy érdekesnek tűnik a Chillbe tető alá vitt Pink Floyd in Dub projekt. Youth-nak azért is joga Pink Floydot kavarni a dubba, mert a legendás banda tavaly megjelent, legutóbbi albumának, a The Endless Rivernek ő a producere. De Youth nem bír leállni a dubbal, és a Dragonban élvezhetjük majd a hetvenes évek végi punkbrigádot megidéző Killing Joke in Dub produkciót, melyben emberünk a régi szép idők emlékére basszusgitározik majd. 
 
Youth: Celtic & Vedic - Dragon Nest, színpadnyitó koncert: augusztus 3., hétfő este 10

Youth: Killing Joke in Dub - Dragon Nest, augusztus 5., szerda éjjel fél 1

Youth: Pink Floyd in Dub - Chill-színpad, augusztus 6, csütörtök este 10


 

Ace Ventura újabb fúziója
 
Persze nem Jim Carry, a gumiarcú színész énekel Jefferson Airplane-t az Ozora fesztiválon, bár simán el tudnánk képzelni az állati nyelveken beszélő nyomozót néhány vaddal körülvéve Dádpusztán, ám inkább a hasonló nevű psy-arccal kell megelégednünk, aki a tavalyi Zen Mechanics-szal fúziós Zentura-koncertje után idén az inkább technós Perfect Strangerrel egyesül a Perfect Ace név alatt a Nagyszínpadob. Utóbbi a Pumpui-ban kíméletlen technoszettel repetázik.

Perfect Ace - Nagyszínpad, augusztus 7., péntek délután fél 2


 

Antik ütemek a csillagok között
 
Az idei fesztivál nagy visszatérője a Beats Antique formáció lesz, illetve pontosabban a trió két tagja David Satori és Sidecar Tommy, szitárral dobbal, nádihegedűvel. Ők ismét Freak Fusion Cabaret-jukat mutatják be Ozorán.

Beats Antique (David Satori és Sidecar Tommy): Freak Fusion Cabaret - Dragon Nest, augusztus 7., péntek éjjel fél 1


 

Son Kite: zúzás és minimál

A Son Kite aka Minilogue újra több arcát mutatja Ozorán. Lesz zúzós Son Kite live a nagyszínpadon és lágyabb Minilogue produkció a Chillben, ahol emberünk Mathew Johnsonnal működik együtt. Az ozorai minimálvonalat még olyan arcok erősítik, mint Sebastian Mullaer a Chillben és a Pumpuiban is föltünő Eithan Reiter vagy Nobody Home, azaz Marcus Henriksson.

Son Kite live - Nagyszínpad, augusztus 6., csütörtök délután 2

Sebastian Mullaert & Eitan Reiter live - Chill-színpad, augusztus 5., szerda este 7

Minilouge & Mathew Johnson live - Chill-színpad, augusztus 5., szerda éjfél

Eitan Reiter - Pumpui, augusztus 6., csütörtök délután fél 2

Nobody Home aka Marcus Henriksson - Pumpui, augusztus 8., szombat délután 6


 
 
A negyedszázados Korai Öröm több alakban
 
És egyik alak sem a klasszikus Korai Öröm lesz. Talán jogosan hiányoljuk majd Vécsi Tibi kurjongatásait a hangzásból, de mit tudunk tenni? A Nagyszínpadon egy ozorásított projekttel próbálkoznak a Korai zenészei Korai Trancemission néven, míg a Dragon Nestben Korai Accoustic néven lépnek föl, nevükben jelölve, mire is számíthatunk.

Korai Trancemission - Nagyszínpad, augusztus 4., kedd, este 9

Korai Accoustic Instrumental - Dragon Nest, augusztus 5., szerda este 6

Mango főz és szeletel
 
A hazai elektronikus szcéna másik veteránját, Mangót nehezen kerülhetjük el majd Dádpusztán. Ő lesz a Főzőliget sztárja, de a Chillben háromórás Modul aka Mangós glichet kapunk psydub-modorban. Emellett a Dargon Nestben is föllép a „vasúti töltésen osonó” jazzy-triójával, a Wonky Swing Trioval (Lakatos Gyula zongora, Orbán György basszusgitár és maga Mango, fingerdrums).
 
Wonky Swing Trio - Dragon Nest, augusztus 7., péntek délután 4

Modul aka Mango - psydub-liveact, Chill-színpad, augusztus 5., szerda reggel 6

Ozora-cikksorozat 2015 - az első cikk: