A novemberi Total Dance Festival (a fő fellépő Dr. Albannal készített interjúnk itt olvasható) és a szilveszteri TNT-turnéindító koncert (íme, beszélgetésünk Dobrády Ákossal) megint erős retroprogramra készülhetünk. Kétnapos diszkóörömünnep lesz ugyanis péntek-szombaton jóvoltából Magyarországon a harmincéves fennállását ünneplő Modern Talkinggal. Talán ez lesz az utolsó esély látni az egyik legnagyobb német amorózót, Thomas Anderst és vele a The Modern Talking Bandet, akik pénteken Győrben az Audi-arénában, szombaton pedig Budapesten, a Syma Csarnokban fogják bizonyítani, hogy még mindig ők a diszkó királyai. Megvannak a budapesti koncert nyertesei.

Thomas Anders és Dieter ’Hitfabrik’ Bohlen. Aki a nyolcvanas években hallgatott zenét, az biztosan örökre megjegyezte ezt a két nevet. És miért kaphat valaki egy olyan becenevet, mint a "Hitfabrik", azaz slágergyáros?

Nos, Dieter Bohlen 1979 óta aktív a zene világában, eleinte még csak számokat írt az Intersong nevű német kiadó énekeseinek, de aztán 1984-ben Thomas Andersszel közösen megalapították a Modern Talkingot, ahol már a zeneszerzés mellett aktívan is részt vett a fellépéseken.

Az ő nevéhez fűződik az az egyszerű, mégis ravaszul összerakott recept, mellyel aztán többször végigsöpörtek az európai slágerlistákon: egy adag német slágerzene, egy adag egyszerűsített angol szöveg és egy adag a Bee Gees által már jól bejáratott falsetto énekhang. Már az első kislemezük, a You’re My Heart, You’re My Soul rögtön listavezető lett több országban is.

A recept aztán persze némileg változott, kiegészült europop- és szintipop, illetve diszkós elemekkel. 1987-ig hat stúdióalbummal büszkélkedhettek, amelyek hatvanötmillió példányban keltek el világszerte, és lett még nekik öt numberone-kislemezük is. Ám ekkorra a duó összeveszett, aminek feloszlás lett a vége.

A sikerhez nagyban hozzájárult Thomas Anders személye is, hiszen az erősen extrovertált sármőr már ötévesen színpadon találta magát a szülőfalujában megrendezett programokon, majd tizenévesen diszkókban lépett föl, ahol gitározott, zongorázott és énekelt. Ekkor kezdett megjelenni előadásában a semmibe bökő mutatóujj és az átható pillantás - 1984-ig tizennyolc számat kiadott szólóban is.

A feloszlás után Dieter Bohlen a Blue Systemsszel folytatta, amit a Modern Talkinggal elkezdett, és ’87 és ’97 között tizenhárom stúdióalbumot adott ki, miközben menedzselte C.C. Catch, Bonnie Tyler, illetve a Smokie-ból kivált Chris Norman karrierjét. Ám ekkor már kezdett leáldozni ennek a csillagnak, de ismét jó irányba lépett tovább: összehozta ismét a Modern Talkingot 1998-ban.

Gyorsan korszerűsítették a hangzásvilágukat, még rapbetétek is kerültek a számokba, lekerült a Nora nyaklánc Thomasról, és ismét hasított a szekér. Újabb hétalbumnyi anyagot adtak ki, és az összesített lemezeladás már a 124 milliós számot verdeste, amivel Európa egyik legsikeresebb előadójává léptek elő, de 2003-ban ismét szétváltak az útjaik.

Nálunk is népszerűek maradtak, hiszen a visszatérés után kiadott tizenkét kislemez mindegyike bejutott a legjobb tíz maxi közé, és kettő első helyezett volt. Az utolsó hét albumból öt került be a Mahasz top10-albumai közé, kettő első is volt, ebből a Back for Good az elmúlt évtized tizenkilencedik legjobban fogyó albuma.

A második kenyértörés után Thomas továbbra is turnéztatja a The Modern Talking Bandet, Dieter viszont a német Megasztár, a Deutschland sucht den Superstar állandó zsűritagjává avanzsált, és a felfedezettjeinek írt számaiból több slágerlista-vezető szám lett, mint a Modern Talking két regnálásából összesen. Fennállásuk harmincéves jubileumát egy októberben megjelent hivatalos remixalbummal és egy rózsaszín borítós, duplacédével jegyezték 30 címmel, sőt a gyűjtőknek azonos címmel egy tripla dvd-t is kiadtak.

A kettő mostani magyarországi fellépésük is harmincéves jubileumi koncertek lesznek, nyilván felcsendülnek majd a nagy slágerek, mint a Cheri, Cheri Lady, a Brother Louie, a Geronimo’s Cadillac, de lehet számítani a 1998-2003-as széria nagy zenéire is, mint például a Sexy Sexy Lover, vagy a China in Her Eyes.

A dupla fellépés első napja Győrben lesz pénteken este héttől az Audi-arénában, szombaton pedig este nyolctől Budapesten, a Syma Csarnokban. A Concert Europe szervezte koncertekre a jegyek négyezer-kilencszáz és kilencezer-kilencszáz forint között lesznek, de te ingyen jöhetsz, ha válaszolsz a következő kérdésre!

Nyerj jegyet!

Milyennek tartja a magyar közönséget Dr. Alban? (Segítség novemberi interjúnkban, a helyes válasz, aminek egy részét is elfogadtuk: "A közönség mindig nagyszerű Magyarországon. Mindig. Európában a legjobb!")

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Modern Talking tárggyal január 9-én, pénteken délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a szombati esti, budapesti Thomas Anders and The Modern Talking Band - 30th Anniversary Tour Live koncertre, a Syma Csarnokba: Harkányi Pétert és Závodi Andreát. Őket e-mailben értesítettük, egyúttal tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!