A Tv2 portáján egy pamlagon beszélgettünk a Magna Cum Laude két alapítójával, Mező Misivel és Szabó Tibivel, azért épp ot, mert Mező a csatorna Rising Star tehetségkutatójának zsűritagja. Emellett a zenekarral a december 29-i Papp László Budapest Sportarénában rendezendő tizenöt éves nagykoncertre készülnek. Az interjú után pedig kiderül, kik nyerték a párosjegyeket a hétfői eseményre.

Balra Mező, jobbra Szabó, koncert az idei Fezen feszten

Szokásunk megkérdezni minden zenekartól, akivel leülünk interjúzni, hogy hány koncertet tartottak pályafutásuk alatt. Nektek mennyi jött össze a tizenöt év alatt?

Szabó Tibi: Évi nyolcvannal nyugodtan számolhatsz. Volt, amikor többet nyomtunk, máskor kevesebbet, de az évi nyolcvan átlagban reális. Tizenöttel szorozva, az hozzávetőleg ezerkétszáz fellépés összesen.

Ezek közül melyik volt a legemlékezetesebb?

Mező Misi: Most mondhatnám, hogy minden egyes koncert emlékezetes valamiért. De nyilván a hagyományosan rendezett Syma Csarnok-beli saját koncertek a legemlékezetesebbek. Ha év végén egy Syma Csarnokot teleraksz, az nem olyan, mintha egy fesztiválon ötödik-hatodik fellépőként játszol. A fesztiválokon nem lehetsz biztos benne, hogy miattad jöttek, vagy épp ráértek, arra jártak.

SZT: De épp mikor ezt kérdezed, készülünk a legnagyobb dobásra, a december 29-i Aréna-koncertre. Remélhetőleg ez lesz a legemlékezetesebb, ez lesz a csúcs.

Térjünk rá a Magna Cum Laude tizenöt évére. A ti öletekbe sem egyszerűen hullott a siker. Öt évnek kellett eltelni, mire jött a lemez. Hogy élt a zenekar akkoriban?

MM: Klubokban játszottunk, írtuk a dalokat, és reménykedtünk.

SZT: Azért az még egész más világ volt. Ma már gyorsabban történnek az események, akár a metálszíntéren is. Akkoriban esélyed sem volt arra, hogy ismeretlen zenekarként rádióba kerüljön a zenéd.

Ezek szerint már kezdtétek föladni?

MM: Feladni talán még nem, de az biztos, hogy nem volt könnyű időszak.

Tényleg Misi, adja magát a kérdés, ha már egy tehetségkutató zsűrijében ülsz jelenleg, akkoriban nem gondoltál arra, hogy részt vegyél egy hasonlóban?

MM: Áh, eszembe sem jutott. Én egy más utat választottam, és a zenekarral szerettem volna befutni. Ami viszont a jelent illeti: tudomásul kell venni, ha egy tehetséges valaki, és egy kis faluból akar feltörni, más választása nincs, csak a Rising Starhoz hasonló tehetségkutatóban részt venni. Azt is látni, hogy hiába adják több csatornán párhuzamosan az efféle műsorokat, aki nem elég tehetséges, vagy nem alkot elég jót, az ezek ellenére is megy a kukába.

Oké, most az előadókról beszéltél. De a Magna Cum Laudéhez hasonló dalokat és szövegeket író, sajátos stílust képviselő zenekarokat ki fogja fölfedezni?

MM: Azért a Magna Cum Laudéhez hasonló bandák eleve nem jelentkeznek ilyen tehetségkutatókba. Ez ilyen egyszerű.

SZT: A zenekarok a nehezebb utat járhatják végig, ahogy mi is tettük. Az első pár év a legtöbb zenekarnak nem egyszerű. Ha világszinten legnagyobb sztárbandákat nézed, ők sem a megalakulást követő napon lettek világsztárok.

A tizedik születésnapi koncerten a Petőfi Csarnokot rakta tele a Magna

MM: Ámbár a rivális csatornán most elég sokáig jutott egy zenekar.

Valóban, a Tha Shudras, de ők sem játszhattak saját számokat. Lezárva ezt a kört, nektek négy-öt év után egyik napról a másikra jött a siker?

SZT: Beszélgettünk erről annak idején a hooliganses Tóth Tibivel. Ők is szívtak eleget, mire befutottak. És nekik is egyik-napról a másikra jött a robbanás. Az egyik hónapban még két fellépésük volt a naptárban, a következőben meg már alig győzték a koncerteket.

Ehhez a robbanáshoz akár egy sláger is elég?

SZT: Pontosan, nekünk ez a sláger a Vidéki sanzon volt. De ehhez végig kellett járni egy gyötrelmes utat. Dalokat írni, koncertezni, melózni, szenvedni.

A Sanzon egy szerencsés darab ebből a szempontból, mert a kisgyerektől a nagyszülőkig bárkit képes elkapni.

MM: Igen, erre mondják, hogy minden zenekarnak kell egy népjóléti sláger. Persze a Sanzont is három évvel azelőtt megírtuk, mielőtt nagyot durrant volna.

SZT: Érdekes ez, mert ez úgy lett sláger, hogy nem játszották szanaszét a rádiók és a tévék. Ezt a dalt a nép vette a vállára, szájról szájra terjedt, míg végre híresek lettünk általa. De ha nézitek a Filmmúzeum Privát rocktörténet sorozatát, abból is kiderül, hogy a legtöbb banda végigplakátozta a várost és rengeteget melózott, mire egyszer csak befutott. A tanulság az, hogy ha hiszel a zenédben, akkor előbb-utóbb jönnie kell a sikernek.

Ha végignézzük a tizenöt éveteket, azt látjuk, hogy az első években sem jelentek meg lemezeitek, de az utolsó években sem, ennek van valami különös oka?

MM: Mi nem az a zenekar vagyunk, amelyik minden évben megjelentet valamit csak azért, hogy abban az esztendőben is legyen valami. Nekünk kell két, két és fél év mire megrágunk és megírunk egy lemezt. De igazából nem albumokra dolgozunk, folyamatosan születnek a dalok.

Megszületett már rengeteg Magna Cum Laude-dal, még sok is egy arénás nagykoncert idejéhez. Kell koncertstopot tartanotok, hogy igazán sikeres Aréna-koncertet hozzatok össze?

MM: Muszáj. Nem rendeztük meg tavaly a szokásos Syma-koncertet. Pont azért, hogy legyen egyfajta kiéheztetés. Idén nyáron még végigcsináltuk a fesztiválszezont, de ősszel már csak pár koncert volt, azok is a határokon túl, Erdélyben, illetve Amerikában.

Készültök valami különlegessel?

MM: Persze, eleve hosszabb koncert a szokásosnál. Lesz egy komolyabb színpadkép is. A készülő új lemezről is játszunk dalokat, lesz benne akusztikus és szimfonikus blokk is. Elhívtuk vendégnek a Magyar Virtuózok Kamarazenekart is.

Rajtuk kívül egyéb barátokat, zenésztársakat láthatunk a színpadon?
MM: Nem. Azt szeretnénk, hogy ez a buli csak rólunk szóljon. Hadd ünnepeljük most kicsit saját magunkat.

Peter Poppara

------------------------------------

Játék párosjegyekért - a nyertesek

Melyik nap volt főattrakció a júliusi Alterába Fesztiválon a Magna Cum Laude? (Segítség fesztiválajánlónkban, a helyes válasz: csütörtökön.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Magna tárggyal december 29-án, hétfőn délután négyig. A helyes megfejtést küldők között három nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az aznap esti Magna Cum Laude-nagykoncertre, a Papp László Budapest Sportarénába: Becker Lajost, Papp Andrást és Szelenszky Ritát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!