Bár még reggelente fagyos tekintettel és kesztyűs kézzel bánunk a rogyadozó téllel, de a Nap erejét és a megújuló természet ébredését nem lehet megállítani. A sikeres télűzés nélkülözhetetlen feltétele, ha karneváli hangulatban együtt táncolunk a tavaszért. Gyere tehát velünk február huszadikán, pénteken Corvin-tetőre, a Be Massive szervezésében itthon most debütáló Rob Hesre. Interjú és nyereményjáték, nyertesekkel.

Ha Dubspeekáról azt írtuk, rejtőzködő életet él, akkor Robot egyenesen botsáskának kéne titulálni. Gondoltátok volna, hogy több mint tíz éve masszívan a szcénában tevékenykedik? Pedig így van. Hatalmas stúdiótapasztalattal és számtalan különböző álnév alatt megjelent kiadványa után az elmúlt évek során tehetsége kellő elszántsággal párosulva végre utat tört magának.

Ennek köszönhető, hogy saját neve alatt megjelenő kiadványai már a Sounds of Earth, az Ideal Audio, a Senso Sounds, a Tronic, a Flow Vinyl, a Selador, a The Triangle Records vagy éppen Bedrock címkék alatt jönnek. A legközelebbi ep-jére pedig már a Sci+Tec is áment mondott. Mivel a virtuális térből igen nehéz bármilyen információt is összegereblyézni a holland technoüstökösről, ezért Robbal a fellépése előtt készítettünk egy röpke online-interjút.

Tudjuk, hogy imádod a zenét, de mikor kezdett igazán érdekelni a zeneírás is?
- Kb. tizenöt évesen kezdtem el komolyabban zeneírással foglalkozni, addig ez nem volt rám jellemző. Az első programom a Fasttracker volt, mely egy rendkívül jó időtöltés volt délutánonként a számomra, és persze a fejlődésre.

Nem egyszerű saját kiadványt megjelentetni, neked mikor jöttek el az első sikerek?
- Nehezet kérdeztél, rá kellett gugliznom. Az első megjelenésemig egészen 2006-ig kell visszamenni. Ez bakeliten is megjelent, ami akkoriban még teljesen átlagosnak volt mondható. Épp a napokban találtam róla egy linket a Youtube-on, meg is osztom veletek, bár nem a legjobb minőség. Persze nem saját név alatt futott ki, ekkoriban a sok nick-nevem közül épp a Devillen álcát használtam. Az első saját név alatt futó kiadványaim csak az elmúlt években jelentek meg, ha jól számolom, ténylegesen 2012 óta írok és remixelek Rob Hes néven.

A zeneíráshoz milyen programokat favorizálsz? Milyen platformon dolgozol, és milyen kiegészítő stúdióeszközöket, szintetizátorokat, hangszórókat használsz
- Az alapokat természetesen a Macbookom és a ssd-kártyám jelenti. Az az igazság, elég sok programmal, hardverrel ismerkedtem meg az elmúlt években, természetesen a sokak által kedvelt Cubase-re voltam én is igencsak ráfeszülve. A tizennyolc év alatt igen sok kütyü vett már körül. De az utóbbi pár évben teljes mértékben átnyergeltem az Abletonra, és azt kell mondjam, ezzel nagyon meg vagyok elégedve. Megtaláltam a magam módszerét a szoftverben, és már nem szívesen használnék mást. Emellett persze kezem alá dolgozik még egy a Moog Sub Phatty, egy Roland Juno 106, egy Soundcraft Ghost és sok vs-t is használok. A hangosítás Mackie hangszórókkal van megoldva, csak hogy minden flottul szóljon, imádom, ahogy szól rajtuk a basszus.

Nagy kiadók jelentetik meg a munkáidat, ami felelősséggel is jár. Van valamilyen spéci munkarended? Valami elmondható, de azért kis titok? Illetve hogyan telnek alkotói hétköznapjaid?
- Saját munkarendem? Ilyen nincs. Talán csak annyi, hogy felmondtam a munkahelyemen, és feltettem mindent egy lapra. Majd két éve már ennek. Amely így visszagondolva rendkívül jó döntés volt, hisz rengeteget fejlődtem. Így minden reggel nyolc órakor már ki is pattanok az ágyból. Reggelizés közben csekkolom az online-felületeimet, és a kötelező edzőterem után vacsoráig bezárom magamat a stúdióba.

Neked hogyan sikerült, hogy ekkora kiadók foglalkoztassanak?
- Ahhoz, hogy bejuss a kiadókhoz, többnyire neked kell kulizni, méghozzá keményen. Például kb. három éve küldtem el a demókat Dubfire-nek, és csak tavaly véglegesítettük a megállapodást, melynek eredményeként májusban jelenik meg nála a zeném. Persze néha az is előfordul, hogy a nagy kiadók találnak rád, de ez azért nem annyira jellemző.

Mit várhatunk tőled a Corvin-tetőn pénteken?
- Ne lőjünk le semmit előre. Legyen elég annyi előzetesen, hogy rengeteg új zenét hozok, amit soha nem hallottatok még.

Live-ra készülsz, ami azt is jelenti, hogy a csomagodba be fogsz tuszkolni valamilyen komolyabb hangszert is esetleg?
- Mivel repülővel fogok érkezni, így sajnos nem tudom felpakolni az összes eszközömet, de a midicontrollerek világában már nincsen lehetetlen. Ezekből persze jónéhányat most el is fogok tenni a táskámba.

A live mellett kikre, milyen előadókra fogsz még építeni az este folyamán, milyen szellemiségre számíthatunk tőled?
- Teljesség nélkül és a fontossági sorrendet sem betartva, Christian Smith, Dubfire, Dubspeeka, Oliver Huntemann munkái nagyon nagy hatással vannak rám, így az ő lemezeik közül biztosan elő fog kerülni egy-két érdekesség. Füleljetek!

Az elmúlt években felléptél jó pár helyen. Így adott a kérdés, melyik volt igazán emlékezetes a számodra?
- Az elmúlt évben óriási volt Párizsban a Tunnel bulim. Hatása alá is kerültem teljesen. Talán legjobb hely ahol életembe jártam eddig. Ez egy szó szerinti underground-hely, remélem, visszatérhetek oda később!

A party

Biztosak lehetünk benne, hogy Metha és a warmuppal indító Lucky a már jól megszokott ínycsiklandó, egyben igen súlyos törteket és lábrázós négynegyedeket pakolnak majd az este tizenegykor kezdődő bulin. És ha mindez nem lenne elegendő egy egész éjjelre, a szervezők további meglepetésfellépőkről is gondoskodtak. Elsuttogjuk így mi is, hogy a triumvirátus mellett tiszteletét teszi majd a hazai elektronikus szcéna egyik nagy öregje, Kühl, és az Egothermia kiadó főnöke, Ruiz Sierra is.

Az jegy elővételben és a helyszínen is ezerötszáz forintot kóstál, de te most akár ingyen, liften is jöhetsz velünk, ha válaszolsz a kérdésünkre. Tehát visszaszámlálás indul!

Játssz a belépőkért!

Mely filmekhez írt zenét a tavaly februári Be Massive partyn fellépő James Lavelle? (Segítség az akkori cikkünkben, helyes válasz: Twilight, X-Akták.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Rob Hes tárggyal február 20-án, pénteken délután négyig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a péntek esti Be Massive: Rob Hes Live partyra, a Corvin-tetőre: Pányi Krisztiánt és Simon Jánost. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöljük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj, és hogy részt vehess a belépő-nyereményjátékainkon!