Udvargazdaként vendégül látom a látogatókat, figyelem, hogy minden rendben menjen, itt vagyok a jógán, vezetem a workshopot, mindenben részt veszek, emellett pedig ugyanúgy énekesként is nagyon intenzíven jelen vagyok, különböző projektekkel egész estés koncerteket adunk" - a 26. Művészetek Völgye fesztivál elfoglalt udvarhölgyével, Harcsa Veronika énekesnővel beszélgettünk. (Korábbi spéci ajánlónk Iamyankkal pedig itt olvasható.)

harcsa veronika művészetek völgye fesztivál koncert dzsessz jazz énekesnő kapolcs interjú


Harmadik éve saját udvarod is van a Művészetek Völgyében. Ez mennyiben a sajátod, és mivel jár udvarhölgynek lenni? Van esetleg udvartartásod, akik segítik a munkádat?
- Ez egy nagyon összetett feladat, októberben kezdjük el a felkészülést a következő évi fesztiválra. A programot én állítom össze, de a szervezésben egy fantasztikus stáb segít. Már nagyon összeszokott csapat vagyunk, és félszavakból is megértjük egymást. Elsőként a koncertműsor gerincét állítom össze, hogy kik legyenek azok a fő előadók, akik köré épül a következő évi udvarprogram. Igyekszem a hazai dzsessz minden szegmensét bemutatni, képviseltetni. A nagy generációból idén például Dresch Mihály, László Attila volt a vendégünk, a nagyon aktív harmincas generációból Bacsó Kristóf, Dés András, Tóth Viktor, Szalóki Ági, Bíró Eszter. A dzsesszes és világzenei fellépők mellett szerepelnek a programban olyan kreatív zenekarok is, akik számára fontos az improvizáció, a spontaneitás. Minden évben van például Random Tripünk, fellépünk a Bin-Jip zenekarral, éjszakánként pedig az NVC csapat segítségével a legjobb dj-k jönnek hozzánk.

És a napközbeni programokat hogy kapcsolod ezekhez?
- Ha a fő fellépőink megvannak, akkor szoktam összeállítani a napközbeni programokat. Reggel jógával indítjuk közösen a napot, utána workshopjaink vannak. Mindegyik workshopra az este fellépői közül hívok el valakit, hogy velem és a látogatókkal együtt énekeljen vagy beszélgessünk az esti műsorról. Délutánonként vannak kézműves-foglalkozásaink, gyerekprogramjaink, például a Ringató.

Kiket, miket tartasz az udvarod, illetve az egész fesztivál legínyencebb programjának? Mi volna a személyes ajánlatod az olvasóinknak? Melyik az a program, amit úgy érzel, mindenképpen meg kell nézned , és már előre vártad is?
- Akit nagyon várok, az Cyrus von Hochstetter. Nem nagyon ismert itthon, de a közönségünk nyitott, remélem, sokan eljönnek majd megnézni. Ő egy New Yorkban élő svájci származású fiatalember, aki Tom Waits hangszínével rendelkezik, és hasonló stílusú dalokat is ír, de dzsesszel ötvözi azt nagyon kreatívan. Magyar zenészekkel fog fellépni nálunk, nagyon izgalmas koncert lesz (pénteken este fél tizenegykor a Harcsa Veronika-udvarban). Várom Szalóki Ági Karády-estjét is. Áginak nagyon sok hangszíne van és nagyon sok projektje, nekem az egyik legkedvesebb a Karády-est (szombat, délután fél öt, Harcsa Veronika-udvar), ami szerintem minden generációnak élmény. És remélem, eljutok a Skye and Ross from Morcheeba koncertre is a Művészetek Völgye utolsó napján. (vasárnap este kilenckor a Mol Nagyon Balaton Panorámaszínpadon)

harcsa veronika művészetek völgye fesztivál koncert dzsessz jazz énekesnő kapolcs interjú

Itt ugyan mindig kicsit megáll az idő , és rengetegnek tűnik az energia, de - muszáj megkérdeznünk - hogy bírod? Hogyan regenerálódsz itt egy-egy sűrű nap(ok) között-alatt?
- Kezdjük megtanulni, hogy lehet bírni energiával a tíz napot. Persze egy-egy este felülíródik a napi rutin, de a kulcs az, hogy nagyon fegyelmezettnek kell lennem. Udvargazdaként vendégül látom a látogatókat, figyelem, hogy minden rendben menjen, itt vagyok a jógán, vezetem a workshopot, mindenben résztveszek, emellett pedig ugyanúgy énekesként is nagyon intenzíven jelen vagyok, különböző projektekkel egész estés koncerteket adunk. 


Sokfélét és sokrétűt csinálsz általában mindig, amennyire tudjuk; most éppen, ha eltekintünk a Völgy-élettől, mi köti le a legtöbb energiádat?
- Gyémánt Bálinttal novemberben mutatjuk be Tell Her című új lemezünket, egy csodálatos tizenöt állomásos országos turné keretén belül, melynek fő helyszíne a Zeneakadémia lesz. Ha a Művészetek Völgyének vége, erre kezdünk készülni. Emellett az ősszel több nagyon izgalmas külföldi produkcióban is részt veszek, együttműködünk egy belga zongorista-zeneszerzővel, illetve klasszikus zenészekkel egy svájci fesztiválon, ezeket is nagyon várom.

Tervkovácsolós típus vagy? Ha igen, és nem titkos; beavatsz picit?
- Igen, tervkovácsolós vagyok. Megosztok most egy egyelőre titkos projektet is, lesz egy stúdiókoncertünk Gyémánt Bálinttal az ősszel, amire a Facebookon fogunk toborozni közönséget. Szóval, aki szeretne egy exkluzív, kislétszámú koncerten résztvenni, figyelje a Facebook-oldalunkat!

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!


 

Koncertblog Session podcast-sorozat

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker: Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!