Emmanuel Top, az acidhouse és acidtechnó élő legendája lép ismét magyar ugarra, ám a tavalyi Ozora Fesztivál-os fellépése után, most egyből két fellépéssel ünnepli az acid negyedszázados évfordulóját. A Legendary Moments szervezésében kezd a mester február 10-én egy extrahosszú szettel a Cinema Hallban, és a Corvinra is átcsábították egy ráadást tolni, így mindkét helyszínt, időpontot preferálók el tudják dönteni, hol és mikor szeretnének becsatlakozni az egyedülálló savazásba.

emmanuel top fred hush acid acid techno cinema hall corvin ozora fesztivál plexus bbe age of love dikki records beta kühl andras bader duel acid boogie tribe bernathy zsiga
                                                         Emmanuel Top a Berghainben

 

Összeállítottunk egy top10-es listát kedvenc számainkból – ezen keresztül az is bepillantást nyerhet a maesztró terjedelmes repertoárjába, aki esetleg túl fiatal lenne a korai savak leképzéséhez. Ha végignyomod velünk az estét, azért egy levél Quamatelt hozz magaddal!


A lista

10. Plexus – The Cactus Is Saved!

Egy 1991-es gyöngyszem, de ez már igazi acidtechnó a javából. Igazi Roland 303-hangzás, mely jól illusztrálja, milyen lehet, amikor macskák próbálják túlnyávogni egymást esténként a sikátorokban a félig lerágott csirkecomb fölötti küzdelemben.

9. BBE – Seven Days and One Week

A BBE Top másik aliasa, mely két óriási slágert termelt ki 1996-ban. Ez a szám gyakorlatilag minden listát meghódított, volt, hogy órán belül háromszor lement az MTV-n, és ugye ha valamit ennyiszer hallasz, előbb-utóbb tutira a füledbe mászik. Persze lehet, hogy csak a csajszi varázsolt el a videóból, már nem tudjuk.

8. Age of Love – Age of Love (Emmanuel Top-remix)

Ez ugyan "csak" egy remix, ám aktív szerepet játszott az eredeti végleges formájába öntésében is a mester, hiszen ekkortájt épp a Diki Recordsnál dolgozott, ahol a belga duó felvette minden idők legelső trance-számát. Mondjuk eme savasított áirat lényegesen időtállóbbnak bizonyult az eredetinél.

7. Emmanuel Top – Acid Phase

1994-es acid-himnusz, egyike a legnagyobb számainak. A megfázottbéka-féle füttyögést minimum kétezer számba csempészték bele azóta.

6. Plexus – Raw Mission

Ahogy a címe is mutatja, nyers, mint a frissen kiásott burgonya, viszont már nagyszerűen gyúrja egybe a korai technót, a darkos ebm-et (electronic body music) és a kilencvenes évek rave-mozgalmára jellemző hangulatot.

5. Emmanuel Top – Fusion

Amikor először hallottuk, Zrínyiként rohantunk ki a teremből, de szerencsére aztán hamar visszazavart egy olyan beszélgetés, amit nem lehetett csak úgy otthagyni. Végül nem bántuk meg, mert amilyen monotonon kezdődik, annál jobban esik a feloldozás.

4. Emmanuel Top – Tone

Egy szerény 142 bpm-es szeleteléssel indít, és közben éteri szintihangokkal bombáz, majd belép a savas csavarás. Ez a szám csak akkor esik le, ha voltál már voltál igazi acid-buliban, ahol überhangerőn feszült valami hasonló a dobhártyáidnak. Ha még nem, kurvagyorsan pótold!

3. Emmanuel Top – Radio

Szintén 1995, mint az előző, és szintén a saját Attack Recordsnál publikált nóta. Sötét, helyenként nyomasztó, baljós – pont, mint a Petőfi mostanában... Emmanuel előre látta, mi lesz a magyar rádiókkal 2015 után!

2. Emmanuel Top – Turkish Bazar

Az egyik legsúlyosabb acid-szám evör. Az már csak haba tortán, hogy Jim Morrison i belebeszé. Ja, és ráadásul azt mondja: "The music was new black polished chrome and came over the summer like liquid night." És persze ez a Black Polished Chrome című The Doors-számban van ám. Kevesen toltak többet a jó öreg Jimnél, így valószínűleg ennek így nagyon passzolnia kellene, de igazából rohadtul nem passzolnak. Mindegy. A szám a tökéletesen megírt acidhouse iskolapéldája, egy himnusz, amire egy egész generáció szocializálódott, és egy egész korszakot felölel.

1. Emmanuel Top Live on Ozora

Már leírni is jólesett, hiszen ez így egy sorban még ütősebb, mint külön. És meg is történt! Tavaly nyáron. A neten csupán ez a húszperces szösszenet van, és aki nem volt ott, most pótolhat – már a negyedik percben beúsznak a savas ütemek. A hangminőség nem az igazi ugyan, de ha ott voltál, nagyon visszavisz, ha pedig nem, érdemes klubkörülmények között adni neki egy, vagy mindjárt két esélyt!


A partyk

A hosszú éveken át fellépést sem vállaló mester most először lép föl magyarországi klubban, és mindjárt egyből kettőben is. A Cinema Hallban Kühl, Andras Bader, Duel és az Acid Boogie Tribe-on késő ősszel hatalmas szettet pakoló Beta nyitja a sort, majd éjfél körül kezd Emmanuel Top, aki minimum négyórás szettet kanyarít. Végül a szintén francia Fred Hush zárja a sort. A corvinos aftert Bernáthy Zsiga vezeti föl Emmanuelnek, és itt is Fred Hush követi, majd valamikor délután kettő körülig a magyar acid-szcéna nagyjai tartják életben a bulit. Még pár jegy maradt, szóval, érdemes nem sokáig vacillálni! A normál jegyek négyezerért kaphatók, a vipek pedig hétezernél tartanak, a minden kaja-piával megspékelt All Inclusive-jegyek pedig tizenháromropiba fájnak. A Corvin-afterre pedig mindössze kétezerért juthatsz be.

Aphex

Koncertblog Session podcast-sorozat

A lányok, a lányok, a lányok ördögök / neurofunk-drum'n'bass - podcaster: Selekta, artworker: Dori Pazonyi

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét - Koncertblog Guido & Maurizio de Angelis Session / podcaster: dj Muttley, artworker: Dori Pazonyi

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: AirtistDeleyGrabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!