A Quimby, országunk egyik legjelentősebb zenekara fennállásának huszonötödik évét grandiózus és igencsak rendhagyó módon kívánja megülni. November 26-án, szombaton a Papp László Sportarénát egyfajta Nagyteátrummá alakítják, ahol különleges, egyszeri produkcióval köszöni meg az együttes a negyedévszázados rajongói támogatást. egyetértesz a listánkkal, hogy melyek a legjobb Quimby-számok?
quimby jubileum hooligans koncert sziget csík zenekar indonéz anyuka budapest voices Papp László Budapest Sportaréna x-faktor alterrock ingyenjegy belépő-nyereményjáték
 

A Hooligans húszéves lett nemrég, és ők is az Arénában ünnepeltek. A második x után dukál valami nagyot dobni, sőt érdemes ki is mozdulni a komfortzónából. A Quimby banda úgy döntött hát, hogy a szokásosnál lényegesen többet vállalva egy háromórás monszter-show-ban foglalják össze a pályafutásukat. Márpedig a banda az 1991-es vas- és acél által terraformált sztálinvárosi dunaújvárosi kezdetek óta tizennégy stúdióalbummal képezte le a magyar alterrockélet pszichéjét. Mivel eleinte angolul énekeltek, jó ötletnek tűnt kiadni egy angol nyelvű válogatáslemezt is. A koncert napján pedig útjára bocsájtják a vadiúj albumukat is, amiről a Forradalom című opusz már megpendítette, hogy feszes rock'n'roll-lemezre számíthatunk.

A koncertet Micsodaország – Tragikomédia egy hosszú felvonásban címmel látták el, ami visszautal a 2013-as Sziget-fellépésre, ami Csodaország néven futott, ám a vezérvonal most Kiss Tibi szerint nagyon más lesz. Mivel cirkuszos-vurstlis vonal megmarad, sőt modern és klasszikus tánccal, fotó- és filminstallációkkal, valamint masszív fényfestéssel támogatják a koncertet, hogy mindenkinek felejthetetlen élmény maradjon. A zenekar ennél nagyobb szabású műsort már max az aranylakodalmas ötvenes jubileumon fog adni, bár az újévköszöntő bulik mindig kilógnak az átlagkoncertek sorából. Hogy kicsit mi is kivegyük a részünket az ünneplésből, szemezgettünk kedvenc Quimby-dalainkból.


Libidó

A hangulata igencsak magával ragadó, az egész számot átjárja egy cigarettafüstös, mocskos hangulat, amit leginkább egy New Orleans-i dzsesszkocsma alagsori termében éreznél, és közben finoman pulzáló funkalapokra érkeznek az ügyes, már-már triphopos megoldások. A szövegek pedig nagyon ülnek közben, olyanok, melyekkel nehéz nem azonosulni.


I’ve Got a Girl

Eleinte csak a videoklipre szisztematikusan rámászó péniszfigurák szúrtak szemet, de miután megtudtuk, hogy Kiss Tibit egy amszterdami koncertje során erre a számra akarták leteperni, valahogy még inkább felértékelődött a darab. Az Arénában ez nem túl sanszos, bár mindig vannak találékony lányok, akik mindenre képesek.


Most múlik pontosan

Megkerülhetetlen, egész biztosan az is hallotta már, aki még életében nem járt Quimby-koncerten. Már csak azért is, mert felcsendült már többféle feldolgozásban, melyek közül a legismertebb talán a Csík Zenekaré, de ne feledkezzünk meg az indonéz anyuka produkciójáról sem, vagy a különböző tévés tehetségkutatók döntőseiről, akiknek tuti közönségsikert hozott, ha ezt a dalt adták elő. Lévai Balázs még filmet is forgatott a dal történetéről. Aligha hiányozhat a jubileumi koncertről.


Autó egy szerpentinen

"G-dúrban zúgják a fákon a kabócák" - mert a kabócák már csak ilyenek, hogy pont G-dúrban szeretnek zümmögni. Olyan a hangulata, mintha kalandosan utazánk. Ha nem is olyan mennyiségben, mint a klasszikussá vált Most múlik pontosanból, de ebből is készült azért feldolgozás bőven - még acapella-verzióban is a Budapest Voices-tól.


 

Cuba Lunatica

Spanyol nyelvű nóta a 2009-es Lármagyűjtögetőről, amitől elsőre a frász jött ránk. Valahogy olyan érzésed van, hogy a gyilkos bohóc bármelyik pillanatban kiugorhat egy sötét bokor mögül, de ahogy bejön a refrén, az egész sejtelmes atmoszféra feloldódik a latinos feelgood-salsa-báros hangulatban. 


 

Sehol se talállak

"Sorstalan utakon fejvesztve kutatom őt" - szól a refrén, és mire a dal végére érünk, bejárunk egy sor nagyvárost, helyszínt, teret, a lényeg, hogy ő, akit keresünk, nincs sehol, ahol keressük. Ismerős érzés? És akkor erre most több generáció egyemberként bólogat magában.


 

Unom

Pontosan. Nagyon elkapja. Mindig. De nagyon. Akkor csak be kell rakni, és kész. Viszont csakis az eredetit! Unjuk már ezt a dalfelsorolást mi is, úgyhogy be is fejezzük.

A koncert

Rohamosan fogynak a jegyek, már csak tízezer forinti fölötti ülő- vagy kilencezer-kilencszázas dühöngős jegy maradt. Mondjuk egy vezérrajongó tutira a küzdőtérre megy. Viszont nekünk még van jegyünk rá, nyerd el azokat, és gyere ingyen!


Játék

Hol tartott koncertet a Quimby 2012. újévkor? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: Merlin.)

A megfejtéseket november 26-án, szombaton délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Quimby25 tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Kovács-Pallagi Eleonórát és Zselicki Ferencet, akik ingyen mehetnek szombat este a Quimby jubileumi koncertjére, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: AirtistDeleyGrabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!